Wenzel B

Wenzel Björkhagen i sitt hem Utteråsen på Hammarö. FOTO: DAN GUNNER/Värmlands Museums bildarkiv

Konstnärsförbundet fyller 100 - det ska vi fira hela året!

I år ska vi hylla Wenzel Björkhagen: journalist, skald, konstnär, folkbildare – och initiativtagare till och förste ordförande för Värmländska konstnärsförbundet! Den 2 mars 1919 bildades förbundet, som i år alltså fyller 100 år, nu under namnet Värmlands konstnärsförbund.

Men framför allt ska vi – i vår roll som ”fanklubb” till konstnärsförbundet – hylla konstnärerna, både de bortgångna och de nu levande. De senare genom en (i våra dagar) ovanlig höstsalong, där alla konstnärsförbundets medlemmar ges möjlighet att medverka, utan jurybedömning. När anmälningstiden gick ut 1 mars hade fler än 150 av dem anmält sitt intresse, vilket betyder att salongen blir en aldrig tidigare skådad exposé över det nutida värmländska konstlivet (inkluderat värmlänningar i exil). Alla verk ska vara till salu.

Höstsalongen hålls i nyrenoverade Värmlands Museum (den nyare delen) under hela sju veckor, 12 oktober – 1 december, och kombineras med andra inslag av jubileumsfirande. Tanken är att komplettera med historiska tillbakablickar i olika former, till exempel en utställning av alla de självporträtt som konstnärer bjudits in att teckna till Värmlands Konstförenings medlemmar inför varje höstsalong; Thor Fagerkvist var först år 1941. Originalen är deponerade i Värmlands Museum.

Årets fyra stipendiater disponerar egna utrymmen på Cyrillushusets nedre plan.

Många både tidigare och nuvarande medlemmar i förbundet förekommer för övrigt också i den nya konstbasutställningen på Cyrillushusets hela övervåning.

Vi ser fram emot en fantastisk jubileumssalong!