Dags att söka 2019 års stipendier

Dags igen att ansöka om Pingels ungdomsstipendium och Åke Lekmans resestipendium! Stipendierna är på 10 000 kronor vardera.

Stipendierna kan sökas av dig som är medlem i Värmlands Konstnärsförbund. Du måste också vara medlem hos oss i Värmlands Konstförening. Är du inte redan det, kan du snabba dig och bli det inför din ansökan.

Stipendierna överlämnas i samband med föreningens årsmöte i Karlstad torsdag 21 mars, och med stipendiet följer ett utställningsutrymme vid föreningens höstsalong på Värmlands Museum.

Ungdomsstipendiet skall – enligt statuterna – användas till konstnärlig vidareutbildning eller projekt. Att resestipendiet ska nyttjas till en resa hörs på namnet, men av vilket slag? Inspiration, arbete eller avkoppling efter en tuff utställningsperiod? Det bestämmer du själv – och konstföreningens styrelse, som utgör ”jury”.

Skriv och berätta vad du vill använda ett eventuellt stipendium till och bifoga ditt cv. Mejla din ansökan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller skicka den med papperspost till Värmlands Konstförening, c/o Lena Bonnevier, Muskotvägen 8, 653 51 Karlstad.

Senast 7 mars ska ansökan finnas på plats.

OM STIPENDIERNA

THOR FAGERKVIST-STIPENDIET

Konstföreningens största och mest prestigefyllda stipendium är Thor Fagerkvists konstnärsstipendium. Den 2 augusti 1965 informerades Värmlands Konstförening om syskonen Fagerkvists testamente, som hade skrivits redan 21 augusti 1948. Thor, Frida och Hilda Fagerkvist testamenterade all sin egendom, såväl fast som lös, till Värmlands Konstförening. Thor Fagerkvist hade dött 1960 och hans syster Frida några år senare.

Ur testamentet: "Konstföreningen skall förvalta egendomen som stipendiefond och låta någon Värmlandskonstnär bo och arbeta på fastigheten Godmansro, Dammhyttan".

Fastigheten såldes senare och donationen omvandlades till ren stipendieverksamhet i form av pengar. Den förste som fick ta emot stipendiet 1984 var konstnären Ingemar Lööf, Kristinehamn.

Stipendiesumman är nu på 30 000 kronor och delas ofta på två konstnärer.

Detta stipendium går inte att söka. Stipendiaterna utses av föreningens styrelse bland medlemmarna i Värmlands Konstnärsförbund.

Den konstnärliga kvarlåtenskapen efter Thor Fagerkvist har överlåtits på Värmlands Museum.

ÅKE LEKMANS RESESTIPENDIUM

Ursprungligen började resestipendiet att delas ut 1949. Den förste att ta emot 1 000 kronor var Simon Sörman. Beloppet togs på den tiden ur medlemskassan.

Åke Lekman var intendent i Värmlands Konstförening under åren 1969-1989. I samband med hans bortgång gjordes en insamling vars behållning  tillfördes resestipendiet och en fond bildades. Till hans minne fick fonden namnet Åke Lekmans resestipendium.

Stipendiesumman har höjts efter hand. Nu är den 10 000 kronor. Alla medlemmar i Värmlands Konstnärsförbund (som samtidigt är medlemmar i Värmlands Konstförening) är välkomna att ansöka om stipendiet.

PINGELS UNGDOMSSTIPENDIUM

Ungdomsstipendiet instiftades 1976 och skall användas till konstnärlig vidareutbildning eller projekt. Det första stipendiet uppgick till 1 000 kronor.

Efter en donation av Gunnar och Signild Pingel 1981 bildades en fond som underlag för ungdomsstipendiet. Enligt familjens testamente från 1959 tillfördes fonden ytterligare kapital under 1997. Stipendiebeloppet har med åren kunnat höjas till 10 000 kronor.

Alla medlemmar i Värmlands Konstnärsförbund (som också är medlemmar i Värmlands Konstförening) är välkomna att ansöka om stipendiet.

SENARE ÅRS STIPENDIATER

Läs här vilka stipendiaterna varit sedan 1991:

Thor Fagerkvist-stipendiet

• Olle Zetterqvist/Eddie Westerberg/Lola Westerberg