Vårsalongen i Åmål 2016

Vårsalongen 2016 var rmast en vintersalong, och pågick 6-27 februari i Åmåls konsthall. Det var Åmåls konstförening Konstbild 82 som bjöd in oss att samarbeta kring en utställning, med medlemmar i Värmlands Konstnärsförbund som utställare. Närmare bestämt tog vi med oss 23 av dem, en blandning av väletablerade och yngre, varibland också tre av konstnärsförbundets färskaste medlemmar. Allt som allt en väl avvägd fördelning mellan män och kvinnor och mellan olika medier.

De var:
Per Erik Aronson, Brunsberg, skulptur, Kenneth Börjesson, Mölnerud, måleri, Ann Carlsson Korneev, Fjällbacka, skulptur, Bengtgöran Flood, Töcksfors, grafik, Benjamin Goss, Karlstad, fotografi, Liida Hardner-Larsson, Karlstad, textilcollage, Lena Hautoniemi, Årjäng, måleri, Ellinor Henriksson, Östmark, teckning, Marie Hettwer, Forshaga, fotografi, Margaretha Jansson, Segerstabyn, måleri, Kerstin Jofjell, Hörby, måleri, Karl Lindwall, Skoghall, måleri, Ulla Magnusson, Karlstad, textil, Niki Merimaa, Karlstad, skulptur, Veronica Odén, Åmål, grafik, KG Ohlsson, Torsby, måleri, Ingeborg Paulsrud, Bergen, måleri (ny), Lorraine Rantala, Kristinehamn, skulptur, Giselle Reijers, Karlstad, tuschteckning (ny), Lars Sjögren, Karlstad, måleri, Kjell Sundberg, Kristinehamn, färgetsningar, Johannes Wessmark, Kil, måleri, och Henric Westlund, Ransäter, måleri (ny)

I den vackra utställningslokalen kom verken väldigt väl till sin rätt. Gott och väl hundra besökare kom till vernissagen, däribland flera av utställarna, som kortfattat presenterades för publiken sedan två vice ordförande, Gunnar Bergman från Konstbild 82 och Lena Bonnevier från Värmlands Konstförening, hälsat välkomna. Kvällen innan hade Konstbild 82 hållit en egen invigningsfest med 60 deltagare och i närvaro av Värmlands Konstförenings ordförande Stefan Norén.

Vernissagebilderna här nedan förstoras och får bildtexter med ett klick!

Höstsalongen 2015

I 2015 års höstsalong visades 206 verk av 115 konstnärer, utvalda av enväldige jurymannen (och Stockholmskonstnären) Andreas Ribbung bland 576 anmälda verk! Därtill kom de fyra stipendiaternas självständigt valda verk. Vilka de alla var kan du se här i katalogen.

Salongen på Värmlands Museum i Karlstad öppnades den 3 oktober och pågick till och med 1 november.

Vernissagedagen blev liksom i fjol en publiksuccé. Redan när dörrarna till museet slogs upp klockan 11 väntade en skara nyfikna besökare utanför, och tog en förhandstitt före själva invigningen klockan 13. Den förrättades av museets curator Jörgen Svensson, som också ansvarat för hängningen av salongen, varpå konstföreningens ordförande Stefan Norén sa några ord om innehållet och även överlämnade diplom till närvarande stipendiater. Många besökare passade också på att bekanta sig med med de konstnärer som på vår uppmaning höll sig i närheten av sina verk under vernsisagedagens sista timma.

Från klockan 16 och ett par timmar framåt konstvimlades det flitigt i museets kafé, med munsbitar, drycker, musik och blandade framträdanden från en öppen scen.

Även under utställningsperioden har salongen varit välbesökt. Försäljningen har också varit god, om än inte i närheten av fjolårets. Landstingets inköpsstopp är en väsentlig anledning till detta.

Här nedan ses museifotografen Lars Sjöqvists fina vernissagebilder, som du klickar upp till större format!

Vårsalongen i Nora

2015 års vårsalong hölls i Nora konsthall.

Konstföreningen har ju som en av sina uppgifter att ge värmländska konstnärer möjlighet att visa och sälja verk även utanför Värmland, och den här gången föll valet på den lilla fina trästaden i Västmanland.

13 medlemmar i Värmlands Konstnärsförbund hade bjudits in och tackat ja till att medverka i vårsalongen, åtta av dem för övrigt nya i förbundet. De 13 var Jonatan Ahlmark, akvarell, Lotta Appelquist, måleri, Levi Eismark, akvarell, Staffan Jofjell, fotografi, Kurt Johansson, akvarell, Morgan Johansson, akvarell, Ulf Johnsson, stenskulptur, Ragnar Klenell, glas, Lena Andén-Malmberg, måleri, Mia Grönkvist-Olsson, måleri, Therése Olsson, fotografi, Marie Sjölin, blandteknik, samt Anna Örtemo, blandteknik.

Många besökare bekantade sig med dem, såväl under den välbesökta vernissagen som under utställningsperioden.

Klicka på vernissagebilderna för större format och för bildtexter!

Höstsalongen 2014

Höstsalongen på Värmlands Museum 2014 blev i sin helhet en stor succé. Gott och väl 5 000 besökare såg utställningen, på egen hand eller vid någon av museets många visningar. Hela 87 verk hittade köpare; den totala försäljningssumman landade på strax över 450 000 kronor.

133 konstnärer hade valts ut bland 207 sökande, och kunde visa sammanlagt 271 verk. Till detta kom de fyra stipendiaterna samt årets omslagskonstnär med 35 verk tillsammans.

Museets fotograf Lars Sjöqvist har tagit vernissagebilderna.