Succé för jubileumssalongen i Värmlands Museum

solros1 21 CopyJubileumssalongen i Värmlands Museum i Karlstad hösten 2019 blev en både besöks- och försäljningsmässig succé. Tusentals konstvänner såg de totalt 151 konstnärernas cirka 250 verk under den ovanligt långa utställningsperioden 12 oktober-1 december - nästan 10 000 besök räknade museet in i utställningarna!

61 av verken hittade köpare. Den totala föräljningssumman uppgick till 420 000 kronor - ett mycket bra resultat.

Redan till vernissagen strömmade massor av värmlänningar och tillresta konstnärer för att titta, prata med varandra, lyssna på den kvartett från Sundstagymnasiet som förgyllde minglet med jazzig musik, liksom på invigningstalaren, den tidigare landshövdingen i Värmland Ingemar Eliasson, vars tal du kan läsa HÄR.

Och det var ju inte vilken höstsalong som helst som visades, utan en salong som högtidlighöll Värmlands Konstnärsförbunds 100-åriga existens. Samtliga medlemmar i konstnärsförbundet hade bjudits in att medverka, två tredjedelar tackade ja.

Årets fyra stipendiater visades i en egen avdelning på Cyrillushusets nedervåning.

100 år fyllde samma år också konstnärsförbundets nestor Gerd Göran. Det var därför hon som lånade ut en av sina målningar som vår signaturbild för salongen, till såväl katalogomslaget som till museets affischering. Självklart var Gerd med vid vernissagen, liksom vid konstnärsförbundets jubileumsfest på kvällen!

Vad som trängdes på väggar, golv och podier i den välhängda salongen framgår i katalogen som du finner genom att klicka HÄR.

Vill du läsa mer om både konstnärsförbundets och konstföreningens historia kan du göra det HÄR.

Och här nedan en rad bilder från vernissagevimlet. Klicka på dem för förstoring och bildtexter!