Välkommen till jubileumssalongen i Värmlands Museum!

solros1 21 CopyDet är hela fyra år sedan Värmlands Museum i Karlstad senast stod värd för en höstsalong - så att vernissagen 12 oktober blev en succé är inte att undra på!

Utan att ha några riktigt säkra siffror - många museibesökare har ju årskort av olika slag - påstår vi att runt tusen konstvänner kom för att titta på konsten, prata med varandra, lyssna på den kvartett från Sundstagymnasiet som förgyllde minglet med jazzig musik, liksom på invigningstalaren, den tidigare landshövdingen i Värmland Ingemar Eliasson.

Och det är inte vilken höstsalong som helst som dragit igång, utan en salong som högtidlighåller Värmlands Konstnärsförbunds 100-åriga existens. Samtliga medlemmar i konstnärsförbundet har bjudits in att visa vad de gör, två tredjedelar har tackat ja. Det betyder att 147 konstnärer är representerade i själva salongen, med 228 verk. Alla samsas i utställningshallen runt hörnet från museets reception och butik - trångt men välhängt!

Därtill kommer årets fyra stipendiater, som visas i en egen avdelning på Cyrillushusets nedervåning.

100 år är också konstnärsförbundets nestor Gerd Göran. Det är därför hon som lånat ut en av sina målningar som vår signaturbild för salongen, till såväl katalogomslaget som till museets affischering. Självklart var Gerd med vid vernissagen, liksom vid konstnärsförbundets jubileumsfest på kvällen!

Hennes målning är möjlig att köpa i höstsalongen, liksom allt annat som visas där.

Katalogen får du som besökare på museet, men du kan också bekanta dig med innehållet och botanisera i verkförteckningen genom att klicka HÄR.

Vill du läsa mer om både konstnärsförbundets och konstföreningens historia kan du göra det HÄR.

Och här nedan en rad bilder från vernissagevimlet. Klicka på dem för förstoring och bildtexter!