Välkommen till höstsalongen 2022!

Poppelier omslag Copy2022 års höstsalong hålls på Värmlands Museum 1 oktober-13 november. Klockan 13 lördagen 1 oktober invigs den i museets hörsal. 83 verk har valts ut bland 206 anmälda. Härtill kommer stipendiaternas självvalda verk.

I år är det enbart medlemmarna i yrkessammanslutningen Värmlands konstnärsförbund som inbjudits att anmäla intresse av att medverka i salongen. Ovanligt få har gjort det: 107 konstnärer. De har haft möjlighet att anmäla två verk vardera; åtta har nöjt sig med att anmäla ett enda.

Som vanligt - sedan åtskilliga år - är det en inbjuden juryperson, hemmahörande utanför Värmland, som valt ut vilka verk som ska visas. Numera sker anmälningarna och därmed urvalet digitalt, alltså med utgångspunkt från fotografier av verken. Genomgången och urvalet gjordes i Karlstad under en och en halv augustidag.

Jurymannen Behjat Omer Abdulla (Borås/Göteborg) stannade alltså för 83 av verken, vilket resulterar i en luftig salong i Värmlands Museum stora utställningshall i Nyrénhuset: mycket skulptur, foto och olika former av grafik men förstås även måleri och enstaka andra inslag. Bakom verken står 65 konstnärer. 40 av dem är kvinnor, 25 alltså män - en fördelning som vi känner igen från de senare åren (alltmedan konstnärsförbundet en gång i tiden bildades av en synnerligen manlig skara).

De 83 verken samsas med sammanlagt 14 verk av årets tre stipendiater, Thor Fagerkvist-stipendiaterna Sara Nilsson och Staffan Jofjell samt resestipendiaten Annika Eriksdotter, som själva valt vad de vill visa. Likaså visar årets porträtt- och omslagskonstnär Andreas Poppelier sin omslagsbild; det är den du ser här till vänster.

Allt som visas i höstsalongen är förstås till salu. Vill du redan nu veta vad som finns att se (och köpa) i salongen kan du läsa utställningskatalogen genom att trycka HÄR. Katalogen finns förstås också i Värmlands Museum, från och med vernissagedagen.

Vi ses!